четвъртък, 9 март 2017 г.

Самардала

 
 
Самардалата е нещо много повече от подправка.
Тя се счита за загадъчна билка, която от много години насам се използва с медицинска насоченост.
 Влиза в ролята на народна лечителка, която цери дори сериозни болести.
 За българите билката масово е неизвестна.
 За билкарите обаче растението се оказва изключително полезно в здравословен аспект.
  растението е популярно главно по нашите географски ширини.

Въпреки този факт обаче естествени находища на билката са намерени още в Молдова, Румъния, Кавказ и полуостров Крим. Тъй като в пресен вид растението самардала притежава особено силен и характерен аромат, неговата консумация е ограничена.
Прясна самардала
Любопитното тук е, че самардалата е двойно, та дори тройно по-лютива от чесъна и лука.
 За да се притъпи този
Като вид подправка самардалата придава наситеност и доза пикантност на всяка гозба.
Ястията, които са подправени с нея, придобиват характерен и лесно разпознаваем вкус.
Самата самардала представлява растение с яйцевидна луковица.
 
Някъде в страната хората го разпознават под няколко други наименования.
То се нарича още див чесън, български лук и български чесън.
 В ролята си на подправка силен аромат, билковото средство се употреба в сушен вид.
Тогава с пълен успех се използва за подправяне на най-различни ястия, повечето от които домашно приготвени. С листата на средството в свеж вид се обогатява вкуса на много полезни салати.
Идеално се съчетава както с домати, така и с краставици. Като подправка самардалата е солена, затова избягвайте да добавяте допълнителна сол към основните ястия, които приготвяте.
Не са едно и две изследванията, които доказват здравните ползи от приемът на самардала.
Те са свързани с намаляване на холестерола.
За голяма част от българските граждани обаче растението си остава една загадка.
 Тайните, които то крие, са повече от една.
Известно е, че то е противовъзпалително средство. Богато е на танини, етерично масло, флавоноиди и стероли.
 Използва се като предпазна мярка срещу появата на хипертония, сърдечно-съдови болести, атеросклероза и не на последно място коварното заболяване рак.
Със самардала се улеснява храносмилането.
 Ако от нея се приготви чай, моментално природното средство се превръща в сила номер едно за лечение на запек и стомашни болки.
Използва се с успех и при кожни болести, една от които е псориазис.
Помага при кашлица с хроничен характер и действа пикочогонно, поради което е считана за отлично лекарство за пречистване на пикочния мехур и бъбреците.
 Не случайно още в самото начало споменахме, че самардалата е растение с много качества, затова то трябва да се пробва.
 
/

Няма коментари:

Публикуване на коментар